1810700.jpg

Palmikoidun pikkumaton ohje:

Tarvikkeet: Puuvillakankaasta revittyä kudetta, maksimissaan 1,5cm leveää. Tarvitset myös neulan, ompelulankaa, nuppineulan ja sakset

Revi kankaasta haluamasi levyisiä "suiroja", mitä kapeampia sitä kevyempi ja pehmeämpi matto tulee! :D Erivärisillä kankailla ja niiden yhdistelmillä saa aina uudenlaisen ilmeen.
1810706.jpg
Palmikointi kannattaa aloittaa lyhyillä pätkillä, sillä kuteita on helppo jatkaa, pitkät menevät vain sotkuun.
Kavenna letityksen aloitus päät ja ompele ne yhteen. Jätä lanka neuloineen paikalleen!

Palmikoi normaaliin tapaan kolmella n. 4cm, kieputa sen jälkeen ympyräksi, laita nuppineulalla kiinni ja ompele neulalla ja langalla nurjalta puolen, pienillä pistoilla kiinni.
1810717.jpg
Jatka palmikointia (eli letittämistä) siten, että tietyin välimatkoin kieputatkin reunimmaisen kuteen kaksi kertaa keskimmäisen kuteen ympäri (vaikka joka neljäs kerta) näin reunasta aivan itsestään kaareva ja se on helpompi ommella kiinni.
1810738.jpg
Palmikoi mattoa pikku pätkä kerrallaan ja ompele sitten kiinni nurjalta puolen, näin matto pysyy paremmin pyöreänä ja tasaisempana.
1810724.jpg
Kuteen jatkaminen tai värin vaihtaminen tapahtuu seuraavalla tavalla. Kavenna kuteen pää, sekä uusi kude ja ompele ne kiinni toisiinsa, jatka palmikointia, kuten ennenkin kieputtamalla aina välillä reunimmaista kudetta keskimmäisen ympäri.
1810728.jpg
Nuppineulalla saat pidettyä kuteet ompelun aikana paikoillaan.
1810746.jpg
Kun matto on halutun kokoinen kuteiden päät leikataan kepeiksi. Kuteet palmikoidaan mahdollisimman pitkälle, siten että ne kääntyvät hiukan maton alle ja ommellaan lopuksi kiinni.

Lopuksi mattoa voi siistiä leikkaamalla ylämääräisiä hapsutuksia pois ja silittämällä maton.
1810768.jpg
Ohuemmista kuteista tulee pehmeämpi matto, kuten tämä nalletaloon aimmin tekemäni kylpyhuoneen matto. Siinä yhtenä kuteenä on oikeaa trikoo kudetta kapeammaksi leikattuna.
1810762.jpg